WIEDZA

Kapusta i (samo) zdrowie

Kapusta i (samo) zdrowie

Zacznijmy od tego, że kapusta to nie tylko kapusta! Zarówno kapusta głowiasta, jak i kalafior, brokuł, jarmuż, kalarepa, brukselka, kapusta pekińska – to odmiany tego samego gatunku, zwanego fachowo kapustą warzywną. Są to warzywa nie tylko smaczne i pożywne, ale też bardzo zdrowe. Dominują w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej (obu Ameryk), australijskiej, a także zaznaczają swą obecność w kuchni afrykańskiej. Przyjrzyjmy im się.

czytaj dalej
Sezon na przetwory rozpoczęty!

Sezon na przetwory rozpoczęty!

Tak zwany sezon ogórkowy kojarzy nam się z okresem wakacyjnego wypoczynku. Zaradne i gospodarne osoby znajdą jednak odrobinę czasu, by poświęcić go na własnoręczne wykonanie pierwszych w roku domowych przetworów. I nie chodzi wcale tylko o ogórki małosolne, za którymi szaleją wszyscy Polacy. W grze są także choćby truskawki i czereśnie, czyli idealne składniki na domowe dżemy.

czytaj dalej
Dlaczego warto jeść polskie warzywa i owoce?

Dlaczego warto jeść polskie warzywa i owoce?

Niemal każdy sklep oferuje nam wybór pomiędzy warzywami i owocami polskimi a importowanymi. I dobrze, że tak jest, ponieważ bogaty wybór, to walka o klienta. A gdy jest walka o klienta, to automatycznie robi się lepszy stosunek ceny do jakości. Importowane owoce, np. cytrusy, zapewniają nam bogactwo witamin i smaków przez cały rok. Ale w sezonie zdecydowanie warto postawić na krajowe płody rolne. Dlaczego?

czytaj dalej
Kwiecień młodym listkiem pachnie…

Kwiecień młodym listkiem pachnie…

Na prawdziwy wysyp młodych warzyw liściastych musimy wprawdzie jeszcze trochę poczekać, ale pierwsze oznaki wiosny w warzywniaku dają się już zauważyć. I należy z nich bezwzględnie korzystać, bo w młodych liściach kumuluje się moc natury, czyli SAMO ZDROWIE! A w kwietniu takiego zastrzyku energii potrzebujemy szczególnie, żeby przeciwdziałać osłabieniu wiosennemu.

czytaj dalej