WIEDZA

To i owo o truskawce
Truskawka to absolutny hit lata – nie tylko w Polsce, ale także w wielu innych krajach całego świata. Zajadamy się tym owocem na 101 możliwych sposobów, począwszy od spożywania całych truskawek, poprzez różnego typu przetwory, na deserach i daniach z dodatkiem truskawek kończąc. I choć zdawałoby się, że truskawka nie ma przed nami żadnych tajemnic, to okazuje się, że „najciemniej jest pod latarnią”…
Ciekawostki, które zwiększają sprzedaż
Sposobów na przyciągnięcie uwagi klienta, na wzbudzenie jego zainteresowania, a w rezultacie na zwiększenie obrotów – jest wiele. Dziś napiszemy o jednym, szczególnie ciekawym. Ciekawym dlatego, że koresponduje bezpośrednio z misją naszego bloga, na którym staramy się zamieszczać wartościowe informacje na temat warzyw i owoców. Ciekawym również z innych powodów…
Czy istnieje warzywo o bardziej wszechstronnym zastosowaniu, niż marchew?
Ktoś bystry mógłby w tym momencie „rzucić soją”, jako kontrprzykładem. Fakt – z soi robi się mnóstwo potraw, szczególnie wegańskich. Ale we wszystkich tego typu wyrobach soja jest w zasadzie tym samym, czyli „masą właściwą”, która musi być odpowiednio wzbogacona i doprawiona. Marchew natomiast jest niezwykle uniwersalna sama w sobie, co za chwilę udowodnimy.
Owoce i warzywa na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy większość rodzin tradycyjnie zbiera się przy stole, by celebrować to wyjątkowe święto. W tym dniu wiele osób stawia na dania mięsne, ale nie zapominajmy, że owoce i warzywa również powinny mieć swoje miejsce na wielkanocnym stole. Jakie owoce i warzywa najlepiej pasują do świątecznych potraw i jak je podać? Oto kilka propozycji.
