WIEDZA

Cała prawda o brukselce
Mała brukselka ma duży problem: nie wszyscy za nią przepadają z powodu charakterystycznego, gorzkawego posmaku. Tymczasem nie jest to wina wyłącznie brukselki. Sztuka gotowania polega bowiem na tym, by znać odpowiednie tajniki obróbki termicznej, właściwe dla danego warzywa. Kto je zna, ten może się cieszyć nie tylko wybornym smakiem brukselki, ale także jej zdrowotnymi właściwościami.
Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?
Polska jest europejską, a nawet wręcz światową potęgą w produkcji jabłek. Również w konsumpcji tych owoców Polacy nie mają zbyt wielu groźnych konkurentów. Jabłka to nasza wielowiekowa tradycja, a według Józefa Ignacego Kraszewskiego, wielkim miłośnikiem jabłek był król Jan III Sobieski, który podobno osobiście pielęgnował przypałacowy sad. Spróbujmy dziś odpowiedzieć na pytanie: za co kochamy te wyjątkowe owoce?
Winogrona – owoce wręcz doskonałe!
Występują niemal na całym świecie. Są smaczne, zdrowe i znajdują ogromne zastosowanie w produkcji wielu przetworów. Są znane od najstarszych początków cywilizacji, dlatego często uważane były za dar od bogów. Co jeszcze warto wiedzieć o winogronach? Sprawdźmy!
Zewnętrzna ekspozycja, czyli…
Okres od maja do września (czasem nawet do końca października) w naszym kraju to czas, w którym cieszymy się ciepłą aurą. Puby i kawiarnie wystawiają letnie ogródki, a na ulicach pojawiają się stragany owocowo-warzywne, robiąc skuteczną konkurencję sklepom, szczególnie tym mniejszym. Czy drobni sklepikarze są na straconej pozycji w walce o klienta ze straganami? Niekoniecznie, bo wystarczy odrobina inwencji.
