WIEDZA

Winogrona – owoce wręcz doskonałe!

Winogrona – owoce wręcz doskonałe!

Występują niemal na całym świecie. Są smaczne, zdrowe i znajdują ogromne zastosowanie w produkcji wielu przetworów. Są znane od najstarszych początków cywilizacji, dlatego często uważane były za dar od bogów. Co jeszcze warto wiedzieć o winogronach? Sprawdźmy!

czytaj dalej
Zewnętrzna ekspozycja, czyli…

Zewnętrzna ekspozycja, czyli…

Okres od maja do września (czasem nawet do końca października) w naszym kraju to czas, w którym cieszymy się ciepłą aurą. Puby i kawiarnie wystawiają letnie ogródki, a na ulicach pojawiają się stragany owocowo-warzywne, robiąc skuteczną konkurencję sklepom, szczególnie tym mniejszym. Czy drobni sklepikarze są na straconej pozycji w walce o klienta ze straganami? Niekoniecznie, bo wystarczy odrobina inwencji.

czytaj dalej
Kapusta i (samo) zdrowie

Kapusta i (samo) zdrowie

Zacznijmy od tego, że kapusta to nie tylko kapusta! Zarówno kapusta głowiasta, jak i kalafior, brokuł, jarmuż, kalarepa, brukselka, kapusta pekińska – to odmiany tego samego gatunku, zwanego fachowo kapustą warzywną. Są to warzywa nie tylko smaczne i pożywne, ale też bardzo zdrowe. Dominują w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej (obu Ameryk), australijskiej, a także zaznaczają swą obecność w kuchni afrykańskiej. Przyjrzyjmy im się.

czytaj dalej
Sezon na przetwory rozpoczęty!

Sezon na przetwory rozpoczęty!

Tak zwany sezon ogórkowy kojarzy nam się z okresem wakacyjnego wypoczynku. Zaradne i gospodarne osoby znajdą jednak odrobinę czasu, by poświęcić go na własnoręczne wykonanie pierwszych w roku domowych przetworów. I nie chodzi wcale tylko o ogórki małosolne, za którymi szaleją wszyscy Polacy. W grze są także choćby truskawki i czereśnie, czyli idealne składniki na domowe dżemy.

czytaj dalej