WIEDZA

Pomidor (nad) zwyczajny

Pomidor (nad) zwyczajny

Pomidor w kulturze Zachodu nie ma zbyt długiej historii, ponieważ dopiero wyprawy Kolumba utorowały mu drogę do Europy. W krótkim czasie zdążył jednak zrobić oszałamiającą karierę, stając się obowiązkowym składnikiem najbardziej popularnych potraw całego globu. Jest w dodatku bardzo zdrowy, a w niektórych sytuacjach wręcz życiodajny. Jednakże początki jego europejskiej kariery nie były usłane różami…

czytaj dalej
Czym przyciągnąć klientów przed świętami?

Czym przyciągnąć klientów przed świętami?

Okres przedświąteczny to czas większego, niż zazwyczaj, ruchu w handlu. Przedświąteczna gorączka nie omija także sklepów i stoisk owocowo-warzywnych. Szczególnym powodzeniem cieszą się towary, które są wykorzystywane do świątecznych dań. Zaradni przedsiębiorcy mogą więc skorzystać na tym, by w znaczny sposób zwiększyć grudniowe obroty. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach.

czytaj dalej
Cała prawda o brukselce

Cała prawda o brukselce

Mała brukselka ma duży problem: nie wszyscy za nią przepadają z powodu charakterystycznego, gorzkawego posmaku. Tymczasem nie jest to wina wyłącznie brukselki. Sztuka gotowania polega bowiem na tym, by znać odpowiednie tajniki obróbki termicznej, właściwe dla danego warzywa. Kto je zna, ten może się cieszyć nie tylko wybornym smakiem brukselki, ale także jej zdrowotnymi właściwościami.

czytaj dalej
Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polska jest europejską, a nawet wręcz światową potęgą w produkcji jabłek. Również w konsumpcji tych owoców Polacy nie mają zbyt wielu groźnych konkurentów. Jabłka to nasza wielowiekowa tradycja, a według Józefa Ignacego Kraszewskiego, wielkim miłośnikiem jabłek był król Jan III Sobieski, który podobno osobiście pielęgnował przypałacowy sad. Spróbujmy dziś odpowiedzieć na pytanie: za co kochamy te wyjątkowe owoce?

czytaj dalej