
Jak zadbać o stoisko owocowo-warzywne?
Dostawa
- świeżość,
- soczystość,
- twardość,
- nieskazitelność (brak wszelkiego typu skaz, uszkodzeń etc.),
- kształt (w miarę jednolity),
- kolor (jw.).
Kontrolujemy nie tylko to, co widać na wierzchu, ale – w miarę możliwości – całość dostawy. Należy pamiętać, że jeden nadpsuty egzemplarz może w krótkim czasie zarazić zawartość całej skrzynki.

Przechowywanie

Ekspozycja
Ten element strategii decyduje o atrakcyjności towaru w oczach klienta. Kluczowe znaczenie mają tutaj: bogactwo ilościowe, różnorodność asortymentu, świeżość i walory wizualne towaru oraz rozsądne pogrupowanie. Warto też zadbać o czystość ekspozycji (szczególnie dotyczy to warzyw ziemnych). Należy usuwać na bieżąco wszelkie uschnięte lub pożółkłe liście oraz dbać o porządek na regale i w jego otoczeniu. Grupując towar, dobrze jest kierować się zasadami:
- Jak w naturze – to, co w ziemi (ziemniaki, marchew, pietruszka etc.) umieszczamy na samym dole. Wyżej lokujemy łodygi i pędy (np. kalarepa, szparagi, rabarbar, por), następnie liście (kapusta, sałata etc.), a najwyżej – strąki i owoce (także te, które handlowo klasyfikowane są jako warzywa, a więc pomidory i ogórki).
- Kolorystycznie – ale nie grupować razem kolorów, tylko wręcz przeciwnie – rozdzielać. Najlepiej stosując formę szachownicy, czyli naprzemiennie układać produkty żółte, pomarańczowe, czerwone i zielone, bo te kolory występują najczęściej.
- Rodzajowo – gruszki najlepiej prezentują się w sąsiedztwie jabłek, sałata blisko kapusty, kalafior obok brokułów, pietruszka przy marchewce. Cytrusy także powinny trzymać się razem. Ten sposób grupowania ułatwia także klientom szybkie odnalezienie właściwego asortymentu (w szczególności, gdy jest go więcej).
Ważną czynnością pielęgnacyjną jest także zraszanie wodą (dotyczy to przede wszystkim krótkotrwałych warzyw liściastych). Z jednej strony przedłuża to świeżość, a z drugiej – jest istotnym czynnikiem psychologicznym. Klient bowiem widzi, że sprzedawca dba o swój towar, co automatycznie zwiększa zaufanie klienta do sklepu.

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Owoce i warzywa na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy większość rodzin tradycyjnie zbiera się przy stole, by celebrować to wyjątkowe święto. W tym dniu wiele osób stawia na dania mięsne, ale nie zapominajmy, że owoce i warzywa również powinny mieć swoje miejsce na wielkanocnym stole. Jakie owoce i warzywa najlepiej pasują do świątecznych potraw i jak je podać? Oto kilka propozycji.
Pomidor (nad) zwyczajny
Pomidor w kulturze Zachodu nie ma zbyt długiej historii, ponieważ dopiero wyprawy Kolumba utorowały mu drogę do Europy. W krótkim czasie zdążył jednak zrobić oszałamiającą karierę, stając się obowiązkowym składnikiem najbardziej popularnych potraw całego globu. Jest w dodatku bardzo zdrowy, a w niektórych sytuacjach wręcz życiodajny. Jednakże początki jego europejskiej kariery nie były usłane różami…