
Jak zadbać o stoisko owocowo-warzywne?
Dostawa
- świeżość,
- soczystość,
- twardość,
- nieskazitelność (brak wszelkiego typu skaz, uszkodzeń etc.),
- kształt (w miarę jednolity),
- kolor (jw.).
Kontrolujemy nie tylko to, co widać na wierzchu, ale – w miarę możliwości – całość dostawy. Należy pamiętać, że jeden nadpsuty egzemplarz może w krótkim czasie zarazić zawartość całej skrzynki.

Przechowywanie

Ekspozycja
Ten element strategii decyduje o atrakcyjności towaru w oczach klienta. Kluczowe znaczenie mają tutaj: bogactwo ilościowe, różnorodność asortymentu, świeżość i walory wizualne towaru oraz rozsądne pogrupowanie. Warto też zadbać o czystość ekspozycji (szczególnie dotyczy to warzyw ziemnych). Należy usuwać na bieżąco wszelkie uschnięte lub pożółkłe liście oraz dbać o porządek na regale i w jego otoczeniu. Grupując towar, dobrze jest kierować się zasadami:
- Jak w naturze – to, co w ziemi (ziemniaki, marchew, pietruszka etc.) umieszczamy na samym dole. Wyżej lokujemy łodygi i pędy (np. kalarepa, szparagi, rabarbar, por), następnie liście (kapusta, sałata etc.), a najwyżej – strąki i owoce (także te, które handlowo klasyfikowane są jako warzywa, a więc pomidory i ogórki).
- Kolorystycznie – ale nie grupować razem kolorów, tylko wręcz przeciwnie – rozdzielać. Najlepiej stosując formę szachownicy, czyli naprzemiennie układać produkty żółte, pomarańczowe, czerwone i zielone, bo te kolory występują najczęściej.
- Rodzajowo – gruszki najlepiej prezentują się w sąsiedztwie jabłek, sałata blisko kapusty, kalafior obok brokułów, pietruszka przy marchewce. Cytrusy także powinny trzymać się razem. Ten sposób grupowania ułatwia także klientom szybkie odnalezienie właściwego asortymentu (w szczególności, gdy jest go więcej).
Ważną czynnością pielęgnacyjną jest także zraszanie wodą (dotyczy to przede wszystkim krótkotrwałych warzyw liściastych). Z jednej strony przedłuża to świeżość, a z drugiej – jest istotnym czynnikiem psychologicznym. Klient bowiem widzi, że sprzedawca dba o swój towar, co automatycznie zwiększa zaufanie klienta do sklepu.

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Jakie ziemniaki do jakich potraw?
Ziemniak – wykorzystujemy go na mnóstwo sposobów, ale czy na pewno robimy to dobrze? Znajomość odmian ziemniaków oraz ich optymalnego zastosowania może okazać się kluczem do sukcesów kulinarnych. Frytki, placki, kopytka, pyzy, ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, zupy, sałatki – tu wszędzie ważny jest wybór właściwego ziemniaka!
Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną 🙂
Nie, nie, to nie jest żart. Papryka zawiera w sobie kapsaicynę – alkaloid wykorzystywany (w odpowiednio dużym stężeniu) do produkcji gazu pieprzowego. To właśnie ten alkaloid sprawia, że papryka jest pikantna. Ale spokojnie! Jego zawartość w papryce jest bezpiecznie niska. Poza tym wyekstrahowanie kapsaicyny …