Kapusta i (samo) zdrowie

Zacznijmy od tego, że kapusta to nie tylko kapusta! Zarówno kapusta głowiasta, jak i kalafior, brokuł, jarmuż, kalarepa, brukselka, kapusta pekińska – to odmiany tego samego gatunku, zwanego fachowo kapustą warzywną. Są to warzywa nie tylko smaczne i pożywne, ale też bardzo zdrowe. Dominują w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej (obu Ameryk), australijskiej, a także zaznaczają swą obecność w kuchni afrykańskiej. Przyjrzyjmy im się.

Kapusta głowiasta

Bogate źródło witaminy C, której jednak niestety nie uświadczymy ani w bigosie, ani w kapuśniaku, ponieważ tę witaminę zabija wysoka temperatura. Dlatego najzdrowsza wersja kapusty głowiastej, to na surowo, albo w postaci ukiszonej. Z minerałów należy wymienić bogactwo sodu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Ponadto mnóstwo kwasów organicznych, glukozylanów, białka o korzystnym składzie aminokwasów oraz błonnika pokarmowego. Liście kapusty zawierają olejki gorczyczne, w składzie których występuje siarka. Olejki te wpływają korzystnie na apetyt. Spożywanie kapusty głowiastej zalecane jest przy chorobach przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i kamicy nerkowej. Posiada też właściwości bakteriobójcze.

kapusta hurtownia warzyw radom

Brukselka

Ogólnie bogactwo witamin: C, prowitamina A, B1, B2, B3 (PP), B6, B7 (H), B9 (kwas foliowy), E i K. Ale to głównie dla koneserów, którzy konsumują brukselkę na zimno. Witaminy nie lubią obróbki termicznej. Te rozpuszczalne w wodzie, czyli C oraz cała grupa B – giną niemal w całości. Pozostałe – rozpuszczalne w tłuszczach – giną przynajmniej częściowo. Ale w ugotowanej brukselce pozostają: sód, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, fosfor, wapń i żelazo. Oraz wysoka zawartość białka – to i tak nieźle!

brukselka hurtownia pionki

Kapusta pekińska

Sporo wysokowartościowego białka i dużo cukrów (tych zdrowych). Z minerałów przede wszystkim należy wymienić wapń, fosfor i żelazo – tego jest najwięcej i w łatwo przyswajalnej formie. Kapusta pekińska jest ponadto cennym źródłem witaminy C oraz β-karotenu. A ponieważ spożywamy ją głównie na surowo w surówkach i sałatkach, więc przyswajamy całość.

kapusta pekińska hurtownia zwoleń

Jarmuż

Z witamin: C, A, B1, B3 (PP), K i β-karoten. Z minerałów: potas (najwięcej wśród kapustowatych!), wapń i żelazo. Z innych, ciekawych rzeczy: sulforafan, luteina, zeaksantyna (przeciwutleniacze) oraz mnóstwo białka i błonnika. Jarmuż to prawdziwa apteka w naturze: działa zapobiegawczo przeciwko wrzodom żołądka i dwunastnicy; wspomaga leczenie zapalenia błony śluzowej żołądka; likwiduje niektóre szkodliwe bakterie układu pokarmowego, reguluje wiele procesów związanych z prawidłowym wzrokiem, no i jest istną bombą antyoksydacyjną. Tylko jeść!

jarmuż hurtownia kielce

Kalafior

Witaminom C, B1, B2 i B6 mówimy „pa, pa” podczas gotowania – szczególnie w wodzie. Zostanie nam trochę witamin K i E oraz cała kopalnia minerałów: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor i jod. To już jest wystarczający powód, by rzucać się nawet na gotowanego kalafiora. Do tego jeszcze karoteny, sulforan, polifenole, związki siarkoorganiczne i mnóstwo przeciwutleniaczy. Wielbiciele kalafiora mają więc bardzo dobre wspomaganie układu immunologicznego. Kalafior chroni także wątrobę i zabezpiecza przed reumatyzmem.

kalafior

Brokuł

Miłośnicy spożywania brokułów na surowo mogą korzystać z dobrodziejstwa wysokiej zawartości witaminy C, B1, a także prowitaminy A. Pozostali muszą się zadowolić bogactwem minerałów, zbliżonym do tego, co oferuje kalafior, a także przeciwutleniaczami oraz błonnikiem pokarmowym.

brokuł hurtownia kozienice

Kalarepa

Dla koneserów surowizny – same dobre informacje! Jedna, średniej wielkości kalarepa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Posiada także sporo witaminy K, większość witamin grupy B oraz prowitaminę A, czyli β-karoten. W gotowanej kalarepie pozostanie nam jeszcze bogactwo błonnika i minerałów (wapń, magnez, żelazo, fosfor). Kalarepę można podawać nawet dzieciom od 6 miesiąca życia, ponieważ należy do grupy roślin nieuczulających. Jest zalecana osobom chorym na cukrzycę, hipoglikemię i miażdżycę. Korzystnie wpływa na układ trawienny, przyspieszając wydzielanie żółci i regulując perystaltykę jelit.

I jeszcze wiadomość ekstra: wszystkie odmiany kapusty warzywnej działają zapobiegawczo i łagodząco w wielu chorobach nowotworowych!

W tekście wykorzystano informacje z artykułu naukowego: Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.) – B. Krochmal-Marczak, B. Sawicka, M. Stryjecka, M. Pisarek, B. Bienia

kalarepa

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Cała prawda o brukselce

Cała prawda o brukselce

Mała brukselka ma duży problem: nie wszyscy za nią przepadają z powodu charakterystycznego, gorzkawego posmaku. Tymczasem nie jest to wina wyłącznie brukselki. Sztuka gotowania polega bowiem na tym, by znać odpowiednie tajniki obróbki termicznej, właściwe dla danego warzywa. Kto je zna, ten może się cieszyć nie tylko wybornym smakiem brukselki, ale także jej zdrowotnymi właściwościami.

czytaj dalej
Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polska jest europejską, a nawet wręcz światową potęgą w produkcji jabłek. Również w konsumpcji tych owoców Polacy nie mają zbyt wielu groźnych konkurentów. Jabłka to nasza wielowiekowa tradycja, a według Józefa Ignacego Kraszewskiego, wielkim miłośnikiem jabłek był król Jan III Sobieski, który podobno osobiście pielęgnował przypałacowy sad. Spróbujmy dziś odpowiedzieć na pytanie: za co kochamy te wyjątkowe owoce?

czytaj dalej