
Sezon na przetwory rozpoczęty!
Król jest tylko jeden, czyli… MAŁOSOLNY!
Zrobienie ogórków małosolnych, to tak zwana „chwila nieuwagi” i już na drugi dzień można cieszyć się ich wspaniałym, orzeźwiającym smakiem. Dlatego właśnie ogórki małosolne są od Bałtyku po Tatry i od Odry po Bug najpopularniejszym przetworem domowym w sezonie letnim. Stąd też określenie „sezon ogórkowy”. Z pewnością więc błąd robi każdy sprzedawca, który sprzedaje ogórki gruntowe, a nie oferuje przy tym zestawów do kiszenia. Standardowo w takim zestawie powinien być koper, chrzan i czosnek. To jest niezbędne minimum, gwarantujące zarówno smak, jak i jakość małosolnych, bowiem chrzan dodatkowo zadba o ich twardość i chrupkość. Koneserzy bardziej wyrafinowanych smaków stosują ponadto liście dębu, czarnej porzeczki oraz wiśni, a także przyprawy, takie jak gorczyca, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i… mnóstwo innych! Pomysłowość Polaków pod tym względem nie ma granic! No i oczywiście żadne kupne małosolne nie umywają się do własnych!

Czy istnieje lepszy dżem, niż truskawkowy?
Statystycznie pięć osób na dziesięć powie, że tak, tylko… każda z nich wskaże inny owoc. Pozostałe pięć postawi na truskawkę i sprawa jest jasna. Podobnie jak z ogórkami małosolnymi (i w zasadzie wszelkimi innymi przetworami), własnoręcznie wykonany dżem truskawkowy jest o niebo lepszy od kupnego. A do jego wykonania nie potrzeba praktycznie niczego, poza samymi truskawkami, cukrem i odrobiną kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Cukier można zastąpić także miodem, a smakosze z pewnością są w stanie wymienić jeszcze mnóstwo dodatków, które podkreślą oryginalność smaku. Chrupiąca bułka z twarożkiem i dżemem truskawkowym to jeden z najlepszych patentów na udany początek letniego dnia.

Czereśniowe konfitury, czyli gofrowe i naleśnikowe szaleństwo!
Kto nie jadł gofrów lub naleśników ze świeżą, czereśniową konfiturą, ten po prostu nie zna smaku lata! Konfitura czereśniowa wprost idealnie komponuje się z ciastem gofrowym i naleśnikowym, tworząc urzekającą, aromatyczną i apetyczną całość. Ta „całość” najlepiej smakuje w zacisznym cieniu ogrodu, wśród zapachu kwiatów i przy lekkim powiewie zefirka… Brzmi nieźle? Nic prostszego, jak tylko poświęcić mały kawałek przedpołudnia, by potem delektować się rozkoszami podniebienia!

Mały i duży sezon na przetwory
Wiadomo – zasadniczy czas na robienie domowych przetworów przyjdzie jesienią. Można więc powiedzieć, że istnieje mały sezon na przetwory (letni) i duży – jesienny. Latem nie zawsze się chce, bo to gorąco i plany wakacyjne… Zdecydowanie warto jednak znaleźć chwilę, by z pożytkiem dla siebie i bliskich zrobić własnoręcznie coś pysznego z sezonowych hitów lata, do których z pewnością należą ogórki, truskawki i czereśnie. Poza tym letnie przetwory robi się zazwyczaj w mniejszych ilościach, bo nie na zapas, tylko „na teraz”. Więc ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a przynosi mnóstwo radości.
ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Wszyscy kochamy małosolne!
Sierpień to miesiąc, w którym ogórki gruntowe sprzedają się lepiej, niż ciepłe bułeczki. Jedni uwielbiają ich smak na surowo, bo żaden ogórek szklarniowy im nie dorówna. Inni zaczynają już pomału kisić je na zimę. Ale prawdziwym przebojem sierpnia są ogórki małosolne, czyli lekko podkiszone, na szybko – w większym słoju lub glinianym, czy wręcz metalowym garnku.
Promocje, promocje, promocje!
Handel wolnorynkowy bez promocji w zasadzie nie ma racji bytu. To jest prawo, które reguluje się samo i nikt nie musi nad nim czuwać. Siłą sprawczą jest tu konkurencja. Jeżeli bowiem nagle przestały Ci się sprzedawać jakieś towary, to lepiej sprawdź, czy sąsiedni sklep nie zrobił na nie promocji i nie podebrał Ci w ten sposób klientów…