
Sezon na przetwory rozpoczęty!
Król jest tylko jeden, czyli… MAŁOSOLNY!
Zrobienie ogórków małosolnych, to tak zwana „chwila nieuwagi” i już na drugi dzień można cieszyć się ich wspaniałym, orzeźwiającym smakiem. Dlatego właśnie ogórki małosolne są od Bałtyku po Tatry i od Odry po Bug najpopularniejszym przetworem domowym w sezonie letnim. Stąd też określenie „sezon ogórkowy”. Z pewnością więc błąd robi każdy sprzedawca, który sprzedaje ogórki gruntowe, a nie oferuje przy tym zestawów do kiszenia. Standardowo w takim zestawie powinien być koper, chrzan i czosnek. To jest niezbędne minimum, gwarantujące zarówno smak, jak i jakość małosolnych, bowiem chrzan dodatkowo zadba o ich twardość i chrupkość. Koneserzy bardziej wyrafinowanych smaków stosują ponadto liście dębu, czarnej porzeczki oraz wiśni, a także przyprawy, takie jak gorczyca, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i… mnóstwo innych! Pomysłowość Polaków pod tym względem nie ma granic! No i oczywiście żadne kupne małosolne nie umywają się do własnych!

Czy istnieje lepszy dżem, niż truskawkowy?
Statystycznie pięć osób na dziesięć powie, że tak, tylko… każda z nich wskaże inny owoc. Pozostałe pięć postawi na truskawkę i sprawa jest jasna. Podobnie jak z ogórkami małosolnymi (i w zasadzie wszelkimi innymi przetworami), własnoręcznie wykonany dżem truskawkowy jest o niebo lepszy od kupnego. A do jego wykonania nie potrzeba praktycznie niczego, poza samymi truskawkami, cukrem i odrobiną kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Cukier można zastąpić także miodem, a smakosze z pewnością są w stanie wymienić jeszcze mnóstwo dodatków, które podkreślą oryginalność smaku. Chrupiąca bułka z twarożkiem i dżemem truskawkowym to jeden z najlepszych patentów na udany początek letniego dnia.

Czereśniowe konfitury, czyli gofrowe i naleśnikowe szaleństwo!
Kto nie jadł gofrów lub naleśników ze świeżą, czereśniową konfiturą, ten po prostu nie zna smaku lata! Konfitura czereśniowa wprost idealnie komponuje się z ciastem gofrowym i naleśnikowym, tworząc urzekającą, aromatyczną i apetyczną całość. Ta „całość” najlepiej smakuje w zacisznym cieniu ogrodu, wśród zapachu kwiatów i przy lekkim powiewie zefirka… Brzmi nieźle? Nic prostszego, jak tylko poświęcić mały kawałek przedpołudnia, by potem delektować się rozkoszami podniebienia!

Mały i duży sezon na przetwory
Wiadomo – zasadniczy czas na robienie domowych przetworów przyjdzie jesienią. Można więc powiedzieć, że istnieje mały sezon na przetwory (letni) i duży – jesienny. Latem nie zawsze się chce, bo to gorąco i plany wakacyjne… Zdecydowanie warto jednak znaleźć chwilę, by z pożytkiem dla siebie i bliskich zrobić własnoręcznie coś pysznego z sezonowych hitów lata, do których z pewnością należą ogórki, truskawki i czereśnie. Poza tym letnie przetwory robi się zazwyczaj w mniejszych ilościach, bo nie na zapas, tylko „na teraz”. Więc ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a przynosi mnóstwo radości.
ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Owoce i warzywa na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy większość rodzin tradycyjnie zbiera się przy stole, by celebrować to wyjątkowe święto. W tym dniu wiele osób stawia na dania mięsne, ale nie zapominajmy, że owoce i warzywa również powinny mieć swoje miejsce na wielkanocnym stole. Jakie owoce i warzywa najlepiej pasują do świątecznych potraw i jak je podać? Oto kilka propozycji.
Jak zadbać o stoisko owocowo-warzywne?
Prawidłowo przyjęta dostawa, odpowiednie warunki przechowywania i starannie rozplanowana ekspozycja to kluczowe elementy strategii, które wpływają na sukces marketingowy. Podkreślmy te dwa słowa: SUKCES MARKETINGOWY. Owoce i warzywa kupują praktycznie wszyscy klienci, dlatego handel nimi powinien być dla przedsiębiorcy sukcesem, a nie dodatkiem, złem koniecznym, czy odrabianiem pańszczyzny. O sukces jednak trzeba zadbać i o tym będzie poniżej.