Sezon na przetwory rozpoczęty!

Tak zwany sezon ogórkowy kojarzy nam się z okresem wakacyjnego wypoczynku. Zaradne i gospodarne osoby znajdą jednak odrobinę czasu, by poświęcić go na własnoręczne wykonanie pierwszych w roku domowych przetworów. I nie chodzi wcale tylko o ogórki małosolne, za którymi szaleją wszyscy Polacy. W grze są także choćby truskawki i czereśnie, czyli idealne składniki na domowe dżemy.

Król jest tylko jeden, czyli… MAŁOSOLNY!

Zrobienie ogórków małosolnych, to tak zwana „chwila nieuwagi” i już na drugi dzień można cieszyć się ich wspaniałym, orzeźwiającym smakiem. Dlatego właśnie ogórki małosolne są od Bałtyku po Tatry i od Odry po Bug najpopularniejszym przetworem domowym w sezonie letnim. Stąd też określenie „sezon ogórkowy”. Z pewnością więc błąd robi każdy sprzedawca, który sprzedaje ogórki gruntowe, a nie oferuje przy tym zestawów do kiszenia. Standardowo w takim zestawie powinien być koper, chrzan i czosnek. To jest niezbędne minimum, gwarantujące zarówno smak, jak i jakość małosolnych, bowiem chrzan dodatkowo zadba o ich twardość i chrupkość. Koneserzy bardziej wyrafinowanych smaków stosują ponadto liście dębu, czarnej porzeczki oraz wiśni, a także przyprawy, takie jak gorczyca, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i… mnóstwo innych! Pomysłowość Polaków pod tym względem nie ma granic! No i oczywiście żadne kupne małosolne nie umywają się do własnych!

ogórki hurtownia

Czy istnieje lepszy dżem, niż truskawkowy?

Statystycznie pięć osób na dziesięć powie, że tak, tylko… każda z nich wskaże inny owoc. Pozostałe pięć postawi na truskawkę i sprawa jest jasna. Podobnie jak z ogórkami małosolnymi (i w zasadzie wszelkimi innymi przetworami), własnoręcznie wykonany dżem truskawkowy jest o niebo lepszy od kupnego. A do jego wykonania nie potrzeba praktycznie niczego, poza samymi truskawkami, cukrem i odrobiną kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Cukier można zastąpić także miodem, a smakosze z pewnością są w stanie wymienić jeszcze mnóstwo dodatków, które podkreślą oryginalność smaku. Chrupiąca bułka z twarożkiem i dżemem truskawkowym to jeden z najlepszych patentów na udany początek letniego dnia.

owoce hurtownia

Czereśniowe konfitury, czyli gofrowe i naleśnikowe szaleństwo!

Kto nie jadł gofrów lub naleśników ze świeżą, czereśniową konfiturą, ten po prostu nie zna smaku lata! Konfitura czereśniowa wprost idealnie komponuje się z ciastem gofrowym i naleśnikowym, tworząc urzekającą, aromatyczną i apetyczną całość. Ta „całość” najlepiej smakuje w zacisznym cieniu ogrodu, wśród zapachu kwiatów i przy lekkim powiewie zefirka… Brzmi nieźle? Nic prostszego, jak tylko poświęcić mały kawałek przedpołudnia, by potem delektować się rozkoszami podniebienia!

owoce hurtownia

Mały i duży sezon na przetwory

Wiadomo – zasadniczy czas na robienie domowych przetworów przyjdzie jesienią. Można więc powiedzieć, że istnieje mały sezon na przetwory (letni) i duży – jesienny. Latem nie zawsze się chce, bo to gorąco i plany wakacyjne… Zdecydowanie warto jednak znaleźć chwilę, by z pożytkiem dla siebie i bliskich zrobić własnoręcznie coś pysznego z sezonowych hitów lata, do których z pewnością należą ogórki, truskawki i czereśnie. Poza tym letnie przetwory robi się zazwyczaj w mniejszych ilościach, bo nie na zapas, tylko „na teraz”. Więc ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a przynosi mnóstwo radości.

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Kapusta i (samo) zdrowie

Kapusta i (samo) zdrowie

Zacznijmy od tego, że kapusta to nie tylko kapusta! Zarówno kapusta głowiasta, jak i kalafior, brokuł, jarmuż, kalarepa, brukselka, kapusta pekińska – to odmiany tego samego gatunku, zwanego fachowo kapustą warzywną. Są to warzywa nie tylko smaczne i pożywne, ale też bardzo zdrowe. Dominują w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej (obu Ameryk), australijskiej, a także zaznaczają swą obecność w kuchni afrykańskiej. Przyjrzyjmy im się.

czytaj dalej
Dlaczego warto jeść polskie warzywa i owoce?

Dlaczego warto jeść polskie warzywa i owoce?

Niemal każdy sklep oferuje nam wybór pomiędzy warzywami i owocami polskimi a importowanymi. I dobrze, że tak jest, ponieważ bogaty wybór, to walka o klienta. A gdy jest walka o klienta, to automatycznie robi się lepszy stosunek ceny do jakości. Importowane owoce, np. cytrusy, zapewniają nam bogactwo witamin i smaków przez cały rok. Ale w sezonie zdecydowanie warto postawić na krajowe płody rolne. Dlaczego?

czytaj dalej