
Kwiecień młodym listkiem pachnie…
Na prawdziwy wysyp młodych warzyw liściastych musimy wprawdzie jeszcze trochę poczekać, ale pierwsze oznaki wiosny w warzywniaku dają się już zauważyć. I należy z nich bezwzględnie korzystać, bo w młodych liściach kumuluje się moc natury, czyli SAMO ZDROWIE! A w kwietniu takiego zastrzyku energii potrzebujemy szczególnie, żeby przeciwdziałać osłabieniu wiosennemu.
Pojawia się młoda sałata…
β-Karoten kojarzy nam się głównie z marchwią. Tymczasem źródłem tej prowitaminy (przekształca się w witaminę A) jest także sałata. Nie aż tak bogatym, ale nadal godnym uwagi. Tego związku często brakuje nam wiosną, stąd też słabsza odporność organizmu. Przyczyną osłabienia bywa także brak potasu, który w sałacie jest jednym z najistotniejszych makroelementów. Ponadto sałata dostarczy nam również nieco fosforu, wapnia oraz witaminy C. Bez względu na to, po którą z odmian sałaty sięgniemy (masłowa, rzymska, lodowa etc.), wszystkie należą do jednego gatunku sałaty siewnej, a więc posiadają podobny skład wartości odżywczych.

I oczywiście młody szpinak!
Szpinak ze wszech miar zasługuje na swoją ponadczasową sławę, którą zawdzięcza w dużym stopniu promocji w kreskówkach o marynarzu Popeye’u. Jak pamiętamy, Popeye osiągał nadludzką moc zaraz po opróżnieniu puszki szpinaku. Nie należy rzecz jasna traktować tego dosłownie, bo warzywa konserwowane to nie to samo, co świeże. Nasze organizmy nie przyswoją także wapnia oraz żelaza ze szpinaku, ponieważ pierwiastki te blokowane są przez kwas szczawiowy (wapń) oraz kwas fitowy (żelazo). Ale przyswoją cenny magnez, a także fosfor i sód. Szpinak jest także przyzwoitym dostawcą witaminy C, choliny (związek witamino podobny) oraz luteiny (związku niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania wzroku).

Rukola i roszponka, czyli szaleństwo wiosennych sałatek!
Jak już zostało wspomniane, żelazem oraz wapniem zawartymi w szpinaku zbytnio się nie nacieszymy, ale tutaj właśnie z odsieczą przybywają rukola i roszponka. Pierwsza z roślin jest cennym dostawcą wapnia, a druga – żelaza. Rukola ponadto jest bogatym źródłem kwasu foliowego, manganu, magnezu oraz witamin: K, A i C. Roszponka natomiast zaopatrzy nas dodatkowo w β-Karoten, potas oraz witaminy: C i B6. Obie te rośliny wybornie komponują się z przeróżnymi sałatkami warzywnymi i drobiowo-warzywnymi. Można także stosować z nimi niezliczoną ilość kombinacji, jeśli chodzi o dania gulaszowe. Świetnie nadają się także do dekorowania potraw.

Im późniejszy kwiecień, tym więcej przybywa świeżych listków, przeróżnych gatunków i odmian roślin. Na wymienienie wszystkich zwyczajnie nie starczy miejsca, ale zasada jest jedna: nie przechodźmy obojętnie obok zdrowia! Młode warzywa liściaste oferują nam całe bogactwo witamin i minerałów, więc kupujmy je i korzystajmy z tego dobrodziejstwa natury!
ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Owoce i warzywa na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy większość rodzin tradycyjnie zbiera się przy stole, by celebrować to wyjątkowe święto. W tym dniu wiele osób stawia na dania mięsne, ale nie zapominajmy, że owoce i warzywa również powinny mieć swoje miejsce na wielkanocnym stole. Jakie owoce i warzywa najlepiej pasują do świątecznych potraw i jak je podać? Oto kilka propozycji.
Jak zadbać o stoisko owocowo-warzywne?
Prawidłowo przyjęta dostawa, odpowiednie warunki przechowywania i starannie rozplanowana ekspozycja to kluczowe elementy strategii, które wpływają na sukces marketingowy. Podkreślmy te dwa słowa: SUKCES MARKETINGOWY. Owoce i warzywa kupują praktycznie wszyscy klienci, dlatego handel nimi powinien być dla przedsiębiorcy sukcesem, a nie dodatkiem, złem koniecznym, czy odrabianiem pańszczyzny. O sukces jednak trzeba zadbać i o tym będzie poniżej.