Jesienią budujemy odporność na zimę!

W jaki sposób naturalnymi sposobami zbudować odporność? Najprostsza odpowiedź jest wręcz banalna: wystarczy jeść dużo owoców i warzyw oraz dbać o ich urozmaicenie. DUŻO i RÓŻNORODNIE – to z pewnością pomoże wzmocnić organizm. Ale są oczywiście takie grupy mikroelementów oraz związków organicznych, które w większym stopniu zabezpieczają naszą odporność. Jakie?

Witamina C – jej przecenić się nie da!

Pod warunkiem, że mowa o naturalnej witaminie, bo sztucznie otrzymywany kwas askorbinowy, to przede wszystkim konserwant, dodawany do żywności. Wpływ takiego syntetyku na podniesienie odporności organizmu jest znikomy lub wręcz dyskusyjny. W naturalnych warunkach witamina C nie występuje samodzielnie, tylko w połączeniu z innymi związkami – dotyczy to zresztą KAŻDEJ witaminy. Wówczas mamy do czynienia z działaniem SYNERGICZNYM, a przez to zwielokrotnionym. Witamina C dba o odporność organizmu na infekcje, a także pomaga zwalczać niepożądane bakterie. Prawdziwą bombą witaminy C jest acerola – w Polsce dość trudno dostępna i droga. Przyjęło się natomiast, że źródłem witaminy C jest cytryna. Jest to prawda, ale jeszcze więcej tego związku zawierają owoce czarnej porzeczki, natka pietruszki, koperek, brukselka, papryka – a w szczególności papryczki chili. Natomiast mniej więcej tyle samo witaminy C, co cytryna, posiadają także pomarańcze.

WITAMINAC

Naturalne antybiotyki

Gdy już do naszego organizmu dostaną się nieproszeni goście, to wyciągamy działa grubego kalibru, by się z nimi uporać, czyli antybiotyki. Syntetyczne antybiotyki „strzelają” do wszystkiego, co napotkają na swej drodze, zostawiając po sobie niestety „krajobraz po bitwie”. Naturalne antybiotyki zachowują się inaczej, jak gdyby wiedząc, które bakterie są potrzebne naszym organizmom, a które są szkodliwe. Gdzie znajdziemy skuteczne, naturalne antybiotyki? Na półce w warzywniaku! Są nimi: cebula, czosnek, imbir oraz chrzan. Wyrabiany domową metodą syrop z cebuli i miodu (również z dodatkiem czosnku) przebija skutecznością zdecydowaną większość syropów oferowanych przez apteki.

CZOSNEK CEBULA HURTOWNIA WARZYW RADOM STARACHOWICE KIELCE KOZIENICE

Naturalne probiotyki

Probiotyki to produkty, które dostarczają do naszych organizmów żywe kultury pożądanych bakterii. Pożądanych, czyli takich, które dbają o prawidłową pracę naszych narządów, a jednocześnie „bronią swego podwórka”, czyli likwidują bakterie obce. Wśród naturalnych probiotyków miejsce szczególne zajmują kiszonki, czyli przede wszystkim kiszona kapusta i kiszone ogórki. Osoby regularnie spożywające kiszonki chorują rzadziej i jest to fakt potwierdzony wieloma badaniami.

KISZONKI

O czym warto pamiętać

Witamina C jest związkiem bardzo wrażliwym na wysoką temperaturę. Siłą rzeczy nie posiada jej żadna zupa, ani żadne inne danie pieczone, smażone, duszone etc. Pijąc herbatę z cytryną, należy cytrynę dodawać do herbaty ciepłej – nie gorącej. Wówczas mamy herbatę z witaminą C. Jeśli dodamy cytrynę do wrzątku, to niszczymy witaminę C w całości. Jeśli chodzi o inne witaminy i związki mineralne, to często pozbawiamy się ich gotując warzywa w wodzie. I wtedy to, co najcenniejsze, oddawane jest do wody, która zostaje następnie wylana. Pod tym względem wygrywają osoby, które gotują na parze – tak ugotowane warzywa zachowują pełnię swoich walorów zdrowotnych i smakowych.

HERBATKA

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Ziemniak – wykorzystujemy go na mnóstwo sposobów, ale czy na pewno robimy to dobrze? Znajomość odmian ziemniaków oraz ich optymalnego zastosowania może okazać się kluczem do sukcesów kulinarnych. Frytki, placki, kopytka, pyzy, ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, zupy, sałatki – tu wszędzie ważny jest wybór właściwego ziemniaka!

czytaj dalej
Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną :)

Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną 🙂

Nie, nie, to nie jest żart. Papryka zawiera w sobie kapsaicynę – alkaloid wykorzystywany (w odpowiednio dużym stężeniu) do produkcji gazu pieprzowego. To właśnie ten alkaloid sprawia, że papryka jest pikantna. Ale spokojnie! Jego zawartość w papryce jest bezpiecznie niska. Poza tym wyekstrahowanie kapsaicyny …

czytaj dalej