
Sierpień w warzywniaku, czyli…
Można powiedzieć, że w sierpniu „zegar wegetacyjny” kończy zakreślać pełne koło. Sezonowane warzywa oraz mrożonki przestają być potrzebne, bo już wszystko mamy ŚWIEŻE! Warto z tego korzystać pełnymi garściami, bo z każdym miesiącem tej świeżości będzie coraz mniej. Które warzywa i owoce sierpnia zasługują na szczególną uwagę?
Sierpniowa marchew, tryskająca sokiem i witaminami!
O tym, jak ważna jest marchew w diecie, nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Ale ta sierpniowa jest wyjątkowa! Jej miłośnicy uwielbiają wyciągać ją prosto z grządki i chrupać, rozkoszując się głębią soczystego smaku. W sierpniu jej droga na sklepowe stoiska jest wyjątkowo krótka, więc ta sklepowa tak samo kipi świeżością. Można z niej robić pyszne soki, koktajle warzywno-owocowe, surówki i rzecz jasna uświetni każdą zupę!

Wakacyjna zupa? Oczywiście chłodnik litewski!
Chłodnik ze świeżych buraczków i boćwiny to prawdziwe arcydzieło kulinarne zarówno kuchni litewskiej, jak i polskiej. Rola sierpniowego buraka naturalnie nie ogranicza się do chłodnika, bo jest to warzywo, które można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Sierpniowy barszcz, sierpniowa ćwikła, sierpniowe buraczki zasmażane – to są przysmaki, których zakosztować możemy wyłącznie w sierpniu. Następna taka okazja dopiero za rok!

Świeża cebula, to jest dopiero cebula!
Gdy ją przekrajamy, to biały sok dosłownie z niej kapie. Szczypie w oczy? Nie szkodzi – niech szczypie! Pokrojona drobniutko i dodana do kanapki, wynagrodzi nam to bogactwem smaku i zdrowia. Warto pamiętać, że nawet duszona lub smażona cebula zachowuje NIEMAL WSZYSTKIE swoje składniki odżywcze, a posiada ich cały arsenał. Wyjątek stanowi witamina C, która ginie pod wpływem temperatury.

Sierpniowe kwiaty, czyli… kalafiory i brokuły!

Sierpniowe liście…

Sierpniowe owoce!

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Wszyscy kochamy małosolne!
Sierpień to miesiąc, w którym ogórki gruntowe sprzedają się lepiej, niż ciepłe bułeczki. Jedni uwielbiają ich smak na surowo, bo żaden ogórek szklarniowy im nie dorówna. Inni zaczynają już pomału kisić je na zimę. Ale prawdziwym przebojem sierpnia są ogórki małosolne, czyli lekko podkiszone, na szybko – w większym słoju lub glinianym, czy wręcz metalowym garnku.
Promocje, promocje, promocje!
Handel wolnorynkowy bez promocji w zasadzie nie ma racji bytu. To jest prawo, które reguluje się samo i nikt nie musi nad nim czuwać. Siłą sprawczą jest tu konkurencja. Jeżeli bowiem nagle przestały Ci się sprzedawać jakieś towary, to lepiej sprawdź, czy sąsiedni sklep nie zrobił na nie promocji i nie podebrał Ci w ten sposób klientów…