
Sierpień w warzywniaku, czyli…
Można powiedzieć, że w sierpniu „zegar wegetacyjny” kończy zakreślać pełne koło. Sezonowane warzywa oraz mrożonki przestają być potrzebne, bo już wszystko mamy ŚWIEŻE! Warto z tego korzystać pełnymi garściami, bo z każdym miesiącem tej świeżości będzie coraz mniej. Które warzywa i owoce sierpnia zasługują na szczególną uwagę?
Sierpniowa marchew, tryskająca sokiem i witaminami!
O tym, jak ważna jest marchew w diecie, nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Ale ta sierpniowa jest wyjątkowa! Jej miłośnicy uwielbiają wyciągać ją prosto z grządki i chrupać, rozkoszując się głębią soczystego smaku. W sierpniu jej droga na sklepowe stoiska jest wyjątkowo krótka, więc ta sklepowa tak samo kipi świeżością. Można z niej robić pyszne soki, koktajle warzywno-owocowe, surówki i rzecz jasna uświetni każdą zupę!

Wakacyjna zupa? Oczywiście chłodnik litewski!
Chłodnik ze świeżych buraczków i boćwiny to prawdziwe arcydzieło kulinarne zarówno kuchni litewskiej, jak i polskiej. Rola sierpniowego buraka naturalnie nie ogranicza się do chłodnika, bo jest to warzywo, które można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Sierpniowy barszcz, sierpniowa ćwikła, sierpniowe buraczki zasmażane – to są przysmaki, których zakosztować możemy wyłącznie w sierpniu. Następna taka okazja dopiero za rok!

Świeża cebula, to jest dopiero cebula!
Gdy ją przekrajamy, to biały sok dosłownie z niej kapie. Szczypie w oczy? Nie szkodzi – niech szczypie! Pokrojona drobniutko i dodana do kanapki, wynagrodzi nam to bogactwem smaku i zdrowia. Warto pamiętać, że nawet duszona lub smażona cebula zachowuje NIEMAL WSZYSTKIE swoje składniki odżywcze, a posiada ich cały arsenał. Wyjątek stanowi witamina C, która ginie pod wpływem temperatury.

Sierpniowe kwiaty, czyli… kalafiory i brokuły!

Sierpniowe liście…

Sierpniowe owoce!

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Owoce i warzywa na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy większość rodzin tradycyjnie zbiera się przy stole, by celebrować to wyjątkowe święto. W tym dniu wiele osób stawia na dania mięsne, ale nie zapominajmy, że owoce i warzywa również powinny mieć swoje miejsce na wielkanocnym stole. Jakie owoce i warzywa najlepiej pasują do świątecznych potraw i jak je podać? Oto kilka propozycji.
Jak zadbać o stoisko owocowo-warzywne?
Prawidłowo przyjęta dostawa, odpowiednie warunki przechowywania i starannie rozplanowana ekspozycja to kluczowe elementy strategii, które wpływają na sukces marketingowy. Podkreślmy te dwa słowa: SUKCES MARKETINGOWY. Owoce i warzywa kupują praktycznie wszyscy klienci, dlatego handel nimi powinien być dla przedsiębiorcy sukcesem, a nie dodatkiem, złem koniecznym, czy odrabianiem pańszczyzny. O sukces jednak trzeba zadbać i o tym będzie poniżej.