Sierpień w warzywniaku, czyli…
Można powiedzieć, że w sierpniu „zegar wegetacyjny” kończy zakreślać pełne koło. Sezonowane warzywa oraz mrożonki przestają być potrzebne, bo już wszystko mamy ŚWIEŻE! Warto z tego korzystać pełnymi garściami, bo z każdym miesiącem tej świeżości będzie coraz mniej. Które warzywa i owoce sierpnia zasługują na szczególną uwagę?
Sierpniowa marchew, tryskająca sokiem i witaminami!
O tym, jak ważna jest marchew w diecie, nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Ale ta sierpniowa jest wyjątkowa! Jej miłośnicy uwielbiają wyciągać ją prosto z grządki i chrupać, rozkoszując się głębią soczystego smaku. W sierpniu jej droga na sklepowe stoiska jest wyjątkowo krótka, więc ta sklepowa tak samo kipi świeżością. Można z niej robić pyszne soki, koktajle warzywno-owocowe, surówki i rzecz jasna uświetni każdą zupę!
Wakacyjna zupa? Oczywiście chłodnik litewski!
Chłodnik ze świeżych buraczków i boćwiny to prawdziwe arcydzieło kulinarne zarówno kuchni litewskiej, jak i polskiej. Rola sierpniowego buraka naturalnie nie ogranicza się do chłodnika, bo jest to warzywo, które można wykorzystać na mnóstwo sposobów. Sierpniowy barszcz, sierpniowa ćwikła, sierpniowe buraczki zasmażane – to są przysmaki, których zakosztować możemy wyłącznie w sierpniu. Następna taka okazja dopiero za rok!
Świeża cebula, to jest dopiero cebula!
Gdy ją przekrajamy, to biały sok dosłownie z niej kapie. Szczypie w oczy? Nie szkodzi – niech szczypie! Pokrojona drobniutko i dodana do kanapki, wynagrodzi nam to bogactwem smaku i zdrowia. Warto pamiętać, że nawet duszona lub smażona cebula zachowuje NIEMAL WSZYSTKIE swoje składniki odżywcze, a posiada ich cały arsenał. Wyjątek stanowi witamina C, która ginie pod wpływem temperatury.
Sierpniowe kwiaty, czyli… kalafiory i brokuły!
Sierpniowe liście…
Sierpniowe owoce!
ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Jakie ziemniaki do jakich potraw?
Ziemniak – wykorzystujemy go na mnóstwo sposobów, ale czy na pewno robimy to dobrze? Znajomość odmian ziemniaków oraz ich optymalnego zastosowania może okazać się kluczem do sukcesów kulinarnych. Frytki, placki, kopytka, pyzy, ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, zupy, sałatki – tu wszędzie ważny jest wybór właściwego ziemniaka!
Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną 🙂
Nie, nie, to nie jest żart. Papryka zawiera w sobie kapsaicynę – alkaloid wykorzystywany (w odpowiednio dużym stężeniu) do produkcji gazu pieprzowego. To właśnie ten alkaloid sprawia, że papryka jest pikantna. Ale spokojnie! Jego zawartość w papryce jest bezpiecznie niska. Poza tym wyekstrahowanie kapsaicyny …