Czerwiec na stole

Czerwiec to – tradycyjnie – wysyp pierwszych sezonowych owoców i warzyw. Wszyscy na nie czekamy, więc nic dziwnego, że cieszą się one ogromną popularnością. Sklepom i stoiskom warzywnym wyrasta też konkurencja w postaci ulicznych straganów, które czasem potrafią ulokować się przed samym wejściem do sklepu. Ale rozsądny przedsiębiorca nie powinien się tym przejmować…

Atutem sklepu jest właściwe przechowywanie

Fakt – na ulicznych straganach potrafi być taniej, ponieważ asortyment dociera tam czasami bezpośrednio od plantatora. Należy jednak pamiętać, że sezonowe owoce są z zasady nietrwałe i w upalne dni, gdy na straganie przez kilka godzin temperatura pastwi się nad nimi niemiłosiernie, to po południu potrafi być już z nimi kiepsko. Dlatego rozsądny klient wybierze wówczas zakup w sklepie, gdzie płody rolne przebywają w cieniu i chłodzie, są zraszane wodą i mogą dzięki temu zachować świeżość o wiele dłużej.

truskawki hurtownia radOM

Królowa czerwca – truskawka!

Jakże mogłoby być inaczej? Ten uroczy owoc, który powstał dość przypadkowo z nieumyślnego skrzyżowania poziomki wirginijskiej i chilijskiej, zawojował podniebienia całego świata. Jej zastosowanie obejmuje niemal wszystkie rozdziały każdej książki kucharskiej. Ogromną popularnością cieszy się też idealne danie obiadowe na upalne dni, czyli makaron z truskawkami i śmietaną.

CZEREŚNIE HURTOWNIA RADOM

Czereśnia, jak zwykle „cwańsza” od wiśni 🙂

Cwańsza, bo szybsza. Ale także – w opinii większości – smaczniejsza, bo słodsza w porównaniu z lekko cierpkim owocem wiśni. Gdyby wziąć pod uwagę tylko samo jedzenie owoców „ot tak”, bez żadnego kombinowania z ich przetwarzaniem, to królową czerwca mogłaby zostać właśnie czereśnia, bo mnóstwo osób przyznaje się wręcz do „nałogowego” zajadania się tymi owocami,

Startuje sezon ogórkowy!

A wraz z nim hit całego lata – MAŁOSOLNE! Jedni wolą takie mocniej ukiszone, czyli kilkudniowe, a inni nie mogą się doczekać i podbierają już kilkugodzinne. Wszyscy jednak są zgodni: muszą mocno pachnieć czosnkiem! Oczywiście także koperkiem i chrzanem. U koneserów znajdzie się także liść dębu, wiśni, czarnej porzeczki oraz inne ciekawe przyprawy.

młode  zieniaki hurtownia kozienice

Wreszcie młode, krajowe ziemniaki!

Na ogół niewielkie, ale za to z delikatną skórką, której praktycznie nie trzeba obierać (wystarczy umyć) – NO I TEN SMAK! Fakt – młode ziemniaki, rodem z Izraela, Grecji, Cypru, czy Egiptu, możemy kupić dużo wcześniej, ale… mając taki wybór, znaczna część klientów woli zakupić starego, polskiego ziemniaka i poczekać na prawdziwe młode, czyli z krajowych pól.

Warto przygotować dużo bułki tartej!

Po co? Żeby z niej robić złocistą zasmażkę. Do czego? Do fasolki szparagowej oczywiście! Nikt jeszcze nie zdecydował się do końca, czy smaczniejsza jest żółta, czy zielona, więc kupujemy naprzemiennie jedną i drugą. I w zasadzie obiad gotowy, bo czego więcej trzeba do szczęścia w letni dzień?

szparagi hurtownia

Czerwiec to także pierwsze szparagi…

Których w Polsce wciąż produkujemy wielokrotnie więcej, niż zjadamy. Na szczęście ma je kto od nas kupować, bo Niemcy mają wręcz bzika na ich punkcie. I mają rację, bo to jedne z najzdrowszych warzyw – istne bomby witamin i minerałów.

I oczywiście BÓB!

Dlaczego wielkimi literami? Bo po prostu NIE ISTNIEJE lepsza, smaczniejsza i zdrowsza przekąska, której nie dorównają żadne chipsy, czy inny popcorn. Bób powinien stać na stole obowiązkowo przy każdym meczu lub filmie. A jak będzie go odpowiednio dużo, to i obiad już niepotrzebny 🙂 Bób można przyrządzać na różne sposoby, ale można też pójść na łatwiznę i po prostu wrzucić go do osolonej wody. I wystarczy – jest tak smaczny, że obroni się sam.

Smaki czerwca to bogactwo różnorodności z jednym wspólnym mianownikiem – wszystkie są wyśmienite!

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Ziemniak – wykorzystujemy go na mnóstwo sposobów, ale czy na pewno robimy to dobrze? Znajomość odmian ziemniaków oraz ich optymalnego zastosowania może okazać się kluczem do sukcesów kulinarnych. Frytki, placki, kopytka, pyzy, ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, zupy, sałatki – tu wszędzie ważny jest wybór właściwego ziemniaka!

czytaj dalej
Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną :)

Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną 🙂

Nie, nie, to nie jest żart. Papryka zawiera w sobie kapsaicynę – alkaloid wykorzystywany (w odpowiednio dużym stężeniu) do produkcji gazu pieprzowego. To właśnie ten alkaloid sprawia, że papryka jest pikantna. Ale spokojnie! Jego zawartość w papryce jest bezpiecznie niska. Poza tym wyekstrahowanie kapsaicyny …

czytaj dalej