Jakie warzywa i owoce najchętniej kupujemy przed świętami?

Polska tradycja wigilijna jest specyficzna. A dzięki temu unikatowa na skalę europejską, a w pewnym sensie nawet i światową. W dużej mierze bazuje na głęboko zakorzenionych zwyczajach ludowych, co niejednokrotnie wywołuje zachwyt wśród gości z zachodu Europy. Ale w naszej tradycji wigilijnej zakorzeniło się coś jeszcze: świadectwo biedy z okresu PRL-u.

Nieśmiertelne pomarańcze

Właściwie jedynym, w miarę dostępnym cytrusem „za poprzedniego ustroju” była cytryna. Od czasu do czasu udawało się kupić grejpfruta – w jego najbardziej gorzkiej postaci. Symbolem absolutnego święta stały się więc pomarańcze. O mandarynkach nawet nie marzono… Zakupienie pomarańczy w państwowym sklepie graniczyło nieraz z cudem, więc z pomocą przychodził Pewex – dla tych, którzy dysponowali walutą wymienialną, oraz czarny rynek – dla tych, którzy dysponowali odpowiednim zasobem gotówki krajowej. Dziś pomarańcze zalegają na półkach warzywniaków i przegrywają popularnością z jabłkami czy bananami, ale nie da się nie zauważyć, że popyt na nie wzrasta gwałtownie przed świętami. Dla Polaków pomarańcza pozostanie już chyba na zawsze świątecznym symbolem, a jedyna zmiana to taka, że dziś, gdy już nie ma biedy, dołączyła do niej mandarynka 🙂

pomarańcze hurtownia owoców

Orzechy… też chyba nieśmiertelne 🙂

Orzechy włoskie i laskowe tradycyjnie pojawiają się na świątecznym stole, jako… No właśnie: JAKO CO? Ktoś powie – jako tradycyjne przysmaki. Ale skoro stół jest tak bogato zastawiony, to po co sięgać po orzechy? A jednak przedświąteczna sprzedaż orzechów zazwyczaj jest dużo większa od standardowej. Orzechy są bowiem tradycją specyficzną, czego się na głos nie mówi, ale dziś wyjątkowo możemy to napisać 🙂 Szczególnie dotyczy to wieczornej pory pierwszego i drugiego dnia świąt, gdy wciąż jeszcze wznoszone są toasty, a brzuchy trzeszczą z przejedzenia… A zakąsić trzeba! Na ratunek przychodzą orzechy i wspomniane pomarańcze 🙂

Bakalie, czyli wykwintności nigdy za wiele!

Należą do nich oczywiście orzechy, ale także migdały, rodzynki, suszone daktyle, śliwki, morele etc. Służą do uatrakcyjniania słodkich wypieków, a także wielu innych potraw, przydając im wystawnej formy oraz bogactwa smaku.

Nieśmiertelna (a jakże!) sałatka

A w niej: groszek, marchewka, ziemniak, ogórek kiszony, kukurydza… i tysiąc innych dodatków – co kto lubi! Ciężko już teraz powiedzieć, jak wygląda typowa polska sałatka jarzynowa, bo zmiksować z majonezem można niemal wszystko!

Cebulka nam się ładnie kroi…

…Do śledzika w oleju, do karpia pieczonego, do omasty na pierogi… Cebuli niby nie wymienia się, jako świątecznego warzywa, ale czy ktoś wyobraża sobie święta BEZ cebuli???

cebula hurtownia

Miejsce dla buraczka!

Barszcz z uszkami lub pasztecikami to jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych. Można powiedzieć, że to warzywo wręcz czeka cały rok, by wreszcie stać się jednym z czempionów sklepowej sprzedaży 🙂

Suszone grzyby, czyli kwintesencja wigilijnej kolacji

Tu już można mówić o tysiącletniej (jak nie lepiej) tradycji. Grzybobranie jest w naszym narodzie po prostu we krwi. A ponieważ kolacja wigilijna jest tradycyjnie bezmięsna, więc królują na stołach ryby oraz właśnie grzyby. Nasi przodkowie od zarania dziejów suszyli grzyby, aby móc nimi uświetniać potrawy przez cały rok. Jedną z tradycyjnych zup wigilijnych jest oczywiście zupa grzybowa. A poza tym grzyby wręcz nieodłącznie idą w parze z…

SUSZONE GRZYBY HURTOWNIA

Kapusta kiszona – prawdziwa wigilijna królowa!

Bardzo często uszlachetniana grzybami. Tu mamy całą plejadę pysznych, świątecznych potraw: pierogi, uszka, krokiety, łazanki oraz paszteciki z kapustą i grzybami. A ponadto: groch z kapustą (bardzo często także z grzybami), kapusta zasmażana, a także nieśmiertelny (a jakże!) bigos. Warto też dodać, że w wielu regionach kraju tradycyjną wigilijną zupą jest kapuśniak z grzybami.

Smacznego i wesołych świąt! 🙂

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Cała prawda o brukselce

Cała prawda o brukselce

Mała brukselka ma duży problem: nie wszyscy za nią przepadają z powodu charakterystycznego, gorzkawego posmaku. Tymczasem nie jest to wina wyłącznie brukselki. Sztuka gotowania polega bowiem na tym, by znać odpowiednie tajniki obróbki termicznej, właściwe dla danego warzywa. Kto je zna, ten może się cieszyć nie tylko wybornym smakiem brukselki, ale także jej zdrowotnymi właściwościami.

czytaj dalej
Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polska jest europejską, a nawet wręcz światową potęgą w produkcji jabłek. Również w konsumpcji tych owoców Polacy nie mają zbyt wielu groźnych konkurentów. Jabłka to nasza wielowiekowa tradycja, a według Józefa Ignacego Kraszewskiego, wielkim miłośnikiem jabłek był król Jan III Sobieski, który podobno osobiście pielęgnował przypałacowy sad. Spróbujmy dziś odpowiedzieć na pytanie: za co kochamy te wyjątkowe owoce?

czytaj dalej