Jesienne koktajle warzywno-owocowe na odporność

Jak przygotować organizm do zimy?

Jesień już sama w sobie jest porą sprzyjającą zachorowaniom, szczególnie ta późna jesień – ze słotą, silnym i zimnym wiatrem i gwałtownymi zmianami pogody. Po jesieni następuje zima, która ostatnio także jest u nas mało stabilna pogodowo. A w dodatku: słońca jak na lekarstwo! Jak nie dać się osłabieniu? Idealnym sposobem są bomby witaminowe, czyli koktajle!

Niedoceniane warzywa!

Jeżeli mowa o koktajlach, to na myśl przychodzą nam głównie owoce. Są zdrowe, oczywiście, ale warto pamiętać, że w warzywach tego zdrowia jest często dużo więcej. Szczególnie w tych świeżych warzywach, bo na wiosnę – po okresie przechowywania w chłodniach – ich wartości odżywcze spadną dość znacznie. Nie da się ukryć, że koktajle owocowe są jednak na ogół smaczniejsze od warzywnych. Wniosek nasuwa się sam: połączmy smak owoców z piorunującą dawką witamin oraz składników mineralnych, którymi dysponują warzywa!

burak hurtownia koktajl

Burak ćwikłowy i boćwina

Bogactwo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, białka i węglowodanów. Witaminy z grupy B, witamina E oraz mnóstwo witaminy C!

marchew hurtownia koktajl radom

Marchew

Odżywcze węglowodany, białko, karoten, olejek lotny, witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.

seler naciowy hurtownia koktajl

Seler naciowy

Źródło olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów. Duża ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, a także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń.

kapusta hurtwnia warzyw radom

Kapusta (do koktajli wyśmienicie nadaje się głąb!)

Jest bogatym źródłem składników mineralnych: fosforu, siarki, potasu, miedzi, manganu, wapnia.

Ponadto dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, prowitamina A, witaminy E, K, PP.

KALAREPA hurtownia koktajl

Kalarepa

Zawiera pokaźną ilość nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także błonnika. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Dodatkowym bonusem są takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe.

Czy trzeba wymieniać dalej?

Nie. Bo w zasadzie niemal każde warzywo (no, może z wyjątkiem ziemniaka) można na surowo dodać do koktajlu i ZAWSZE będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia. Nawet nie ma specjalnie większej potrzeby sprawdzać, że to nam poprawi odporność, tamto – układ krążenia, jeszcze co innego – będzie dobre dla cery i kości. Jeżeli będziemy pić zróżnicowane koktajle, to poprawimy sobie WSZYSTKO! 

WZRYWA OWOCE KOKTAJL

Nie bójmy się eksperymentów!

Jak najprościej i najskuteczniej operować kombinacjami owocowo-warzywnymi? Jest jedna złota zasada: róbmy mieszanki z 3-4 owoców (tak, aby smak nam odpowiadał) i dodawajmy do tego jedno warzywo. Jeżeli w efekcie smak okaże się lekko mdławy, to też jest na to rada: odrobina soku z cytryny, limonki lub pigwy powinna nadać koktajlowi orzeźwiającą nutkę.

Jak pić?

Im gęstszy koktajl, tym lepszy i zdrowszy. Należy go pić powoli, delektując się każdym łykiem. I oczywiście od razu po zrobieniu. Koktajle nie powinny być przechowywane, dlatego też nie należy robić ich na zapas. I nie warto ich sobie żałować – pijmy je nawet codziennie!

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Ziemniak – wykorzystujemy go na mnóstwo sposobów, ale czy na pewno robimy to dobrze? Znajomość odmian ziemniaków oraz ich optymalnego zastosowania może okazać się kluczem do sukcesów kulinarnych. Frytki, placki, kopytka, pyzy, ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, zupy, sałatki – tu wszędzie ważny jest wybór właściwego ziemniaka!

czytaj dalej
Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną :)

Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną 🙂

Nie, nie, to nie jest żart. Papryka zawiera w sobie kapsaicynę – alkaloid wykorzystywany (w odpowiednio dużym stężeniu) do produkcji gazu pieprzowego. To właśnie ten alkaloid sprawia, że papryka jest pikantna. Ale spokojnie! Jego zawartość w papryce jest bezpiecznie niska. Poza tym wyekstrahowanie kapsaicyny …

czytaj dalej