
Jesienne koktajle warzywno-owocowe na odporność
Jak przygotować organizm do zimy?
Jesień już sama w sobie jest porą sprzyjającą zachorowaniom, szczególnie ta późna jesień – ze słotą, silnym i zimnym wiatrem i gwałtownymi zmianami pogody. Po jesieni następuje zima, która ostatnio także jest u nas mało stabilna pogodowo. A w dodatku: słońca jak na lekarstwo! Jak nie dać się osłabieniu? Idealnym sposobem są bomby witaminowe, czyli koktajle!
Niedoceniane warzywa!
Jeżeli mowa o koktajlach, to na myśl przychodzą nam głównie owoce. Są zdrowe, oczywiście, ale warto pamiętać, że w warzywach tego zdrowia jest często dużo więcej. Szczególnie w tych świeżych warzywach, bo na wiosnę – po okresie przechowywania w chłodniach – ich wartości odżywcze spadną dość znacznie. Nie da się ukryć, że koktajle owocowe są jednak na ogół smaczniejsze od warzywnych. Wniosek nasuwa się sam: połączmy smak owoców z piorunującą dawką witamin oraz składników mineralnych, którymi dysponują warzywa!

Burak ćwikłowy i boćwina
Bogactwo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, białka i węglowodanów. Witaminy z grupy B, witamina E oraz mnóstwo witaminy C!

Marchew
Odżywcze węglowodany, białko, karoten, olejek lotny, witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.

Seler naciowy
Źródło olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów. Duża ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, a także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń.

Kapusta (do koktajli wyśmienicie nadaje się głąb!)
Jest bogatym źródłem składników mineralnych: fosforu, siarki, potasu, miedzi, manganu, wapnia.
Ponadto dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, prowitamina A, witaminy E, K, PP.

Kalarepa
Zawiera pokaźną ilość nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także błonnika. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. Dodatkowym bonusem są takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe.
Czy trzeba wymieniać dalej?
Nie. Bo w zasadzie niemal każde warzywo (no, może z wyjątkiem ziemniaka) można na surowo dodać do koktajlu i ZAWSZE będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia. Nawet nie ma specjalnie większej potrzeby sprawdzać, że to nam poprawi odporność, tamto – układ krążenia, jeszcze co innego – będzie dobre dla cery i kości. Jeżeli będziemy pić zróżnicowane koktajle, to poprawimy sobie WSZYSTKO!

Nie bójmy się eksperymentów!
Jak najprościej i najskuteczniej operować kombinacjami owocowo-warzywnymi? Jest jedna złota zasada: róbmy mieszanki z 3-4 owoców (tak, aby smak nam odpowiadał) i dodawajmy do tego jedno warzywo. Jeżeli w efekcie smak okaże się lekko mdławy, to też jest na to rada: odrobina soku z cytryny, limonki lub pigwy powinna nadać koktajlowi orzeźwiającą nutkę.
Jak pić?
Im gęstszy koktajl, tym lepszy i zdrowszy. Należy go pić powoli, delektując się każdym łykiem. I oczywiście od razu po zrobieniu. Koktajle nie powinny być przechowywane, dlatego też nie należy robić ich na zapas. I nie warto ich sobie żałować – pijmy je nawet codziennie!
ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Owoce i warzywa na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy większość rodzin tradycyjnie zbiera się przy stole, by celebrować to wyjątkowe święto. W tym dniu wiele osób stawia na dania mięsne, ale nie zapominajmy, że owoce i warzywa również powinny mieć swoje miejsce na wielkanocnym stole. Jakie owoce i warzywa najlepiej pasują do świątecznych potraw i jak je podać? Oto kilka propozycji.
Jak zadbać o stoisko owocowo-warzywne?
Prawidłowo przyjęta dostawa, odpowiednie warunki przechowywania i starannie rozplanowana ekspozycja to kluczowe elementy strategii, które wpływają na sukces marketingowy. Podkreślmy te dwa słowa: SUKCES MARKETINGOWY. Owoce i warzywa kupują praktycznie wszyscy klienci, dlatego handel nimi powinien być dla przedsiębiorcy sukcesem, a nie dodatkiem, złem koniecznym, czy odrabianiem pańszczyzny. O sukces jednak trzeba zadbać i o tym będzie poniżej.