Dynia – królowa jesieni!

Jeszcze nie tak dawno temu dynia kojarzyła się przeciętnemu Polakowi głównie z pestkami. Na szczęście to już przeszłość, ponieważ ten piękny i pożywny owoc ma do zaoferowania ogromne bogactwo zastosowań kulinarnych. Odpowiednio przyrządzona dynia jest bowiem bardzo smaczna. Jest także pożywna i zdrowa – nadaje się znakomicie do każdej diety: wegetariańskiej, bezglutenowej, odchudzającej, sportowej, leczniczej etc.

Co można zrobić z dyni?

Do najpopularniejszych dań dyniowych należą:

  • zupa z dyni;
  • dynia pieczona (a także zapiekanki z dynią);
  • wypieki z dynią (ciasta, ciastka etc.);
  • purée z dyni;
  • placki dyniowe;
  • kremy z dyni;
  • sałatki z wykorzystaniem dyni;
  • leczo dyniowe;
  • przetwory (np. dżem);
  • tzw. dania jednogarnkowe.

Dynia może być także składnikiem przeróżnych sosów, musów oraz farszów. Warto jednak pamiętać, że niektóre odmiany dyni lepiej nadają się do konkretnych potraw. Przykładowo: obok najpopularniejszej dyni zwyczajnej, możemy często spotkać w sklepie dynię Hokkaido, która (dzięki swojej twardości) szczególnie nadaje się jako składnik dań jednogarnkowych.

hurtownia warzyw dynia

Co daje nam dynia?

Z dynią warto zawrzeć „małżeństwo z rozsądku”, ponieważ wniesie nam ona bardzo pokaźny posag:

  • witaminy – C, B1, B2, B3, B6, B12, A (oraz jej prowitamina, czyli β-karoten), E oraz foliany;
  • makroelementy – potas, wapń, fosfor, magnez, sód;
  • mikroelementy – żelazo, cynk, miedź, mangan, jod;
  • węglowodany;
  • białko.

Tak to wygląda w telegraficznym skrócie. Jakie korzyści jednak wynikają z przyswajania tego bogactwa natury? Spore. Dynia jest przede wszystkim lekkostrawna, dlatego zalecana jest praktycznie wszystkim osobom z dolegliwościami gastrycznymi. Korzystny zestaw minerałów i witamin działa odkwaszająco i reguluje przemianę materii. Duża zawartość potasu wpływa korzystnie na regulację gospodarki elektrolitowej organizmu. Miąższ dyni ma ponadto właściwości wzmacniające wzrok i ogólną odporność.

hurtownia warzyw i owoców dynia

Dynia – nie tylko na Helloween!

Kultura Zachodu spopularyzowała nam to święto, a wraz z nim wzrosła także popularność dyni, z której tradycyjnie wykonuje się helloweenowe maski. Warto z tego skorzystać, by zawrzeć dłuższą znajomość z tym naprawdę wartościowym warzywem. Ciekawostka i fakt sprawdzony: osoby, które raz spróbują dobrze przyrządzonej potrawy z dyni – najczęściej stają się już smakoszami dyni na zawsze!

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Kapusta i (samo) zdrowie

Kapusta i (samo) zdrowie

Zacznijmy od tego, że kapusta to nie tylko kapusta! Zarówno kapusta głowiasta, jak i kalafior, brokuł, jarmuż, kalarepa, brukselka, kapusta pekińska – to odmiany tego samego gatunku, zwanego fachowo kapustą warzywną. Są to warzywa nie tylko smaczne i pożywne, ale też bardzo zdrowe. Dominują w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej (obu Ameryk), australijskiej, a także zaznaczają swą obecność w kuchni afrykańskiej. Przyjrzyjmy im się.

czytaj dalej
Sezon na przetwory rozpoczęty!

Sezon na przetwory rozpoczęty!

Tak zwany sezon ogórkowy kojarzy nam się z okresem wakacyjnego wypoczynku. Zaradne i gospodarne osoby znajdą jednak odrobinę czasu, by poświęcić go na własnoręczne wykonanie pierwszych w roku domowych przetworów. I nie chodzi wcale tylko o ogórki małosolne, za którymi szaleją wszyscy Polacy. W grze są także choćby truskawki i czereśnie, czyli idealne składniki na domowe dżemy.

czytaj dalej