Dynia – królowa jesieni!

Jeszcze nie tak dawno temu dynia kojarzyła się przeciętnemu Polakowi głównie z pestkami. Na szczęście to już przeszłość, ponieważ ten piękny i pożywny owoc ma do zaoferowania ogromne bogactwo zastosowań kulinarnych. Odpowiednio przyrządzona dynia jest bowiem bardzo smaczna. Jest także pożywna i zdrowa – nadaje się znakomicie do każdej diety: wegetariańskiej, bezglutenowej, odchudzającej, sportowej, leczniczej etc.

Co można zrobić z dyni?

Do najpopularniejszych dań dyniowych należą:

  • zupa z dyni;
  • dynia pieczona (a także zapiekanki z dynią);
  • wypieki z dynią (ciasta, ciastka etc.);
  • purée z dyni;
  • placki dyniowe;
  • kremy z dyni;
  • sałatki z wykorzystaniem dyni;
  • leczo dyniowe;
  • przetwory (np. dżem);
  • tzw. dania jednogarnkowe.

Dynia może być także składnikiem przeróżnych sosów, musów oraz farszów. Warto jednak pamiętać, że niektóre odmiany dyni lepiej nadają się do konkretnych potraw. Przykładowo: obok najpopularniejszej dyni zwyczajnej, możemy często spotkać w sklepie dynię Hokkaido, która (dzięki swojej twardości) szczególnie nadaje się jako składnik dań jednogarnkowych.

hurtownia warzyw dynia

Co daje nam dynia?

Z dynią warto zawrzeć „małżeństwo z rozsądku”, ponieważ wniesie nam ona bardzo pokaźny posag:

  • witaminy – C, B1, B2, B3, B6, B12, A (oraz jej prowitamina, czyli β-karoten), E oraz foliany;
  • makroelementy – potas, wapń, fosfor, magnez, sód;
  • mikroelementy – żelazo, cynk, miedź, mangan, jod;
  • węglowodany;
  • białko.

Tak to wygląda w telegraficznym skrócie. Jakie korzyści jednak wynikają z przyswajania tego bogactwa natury? Spore. Dynia jest przede wszystkim lekkostrawna, dlatego zalecana jest praktycznie wszystkim osobom z dolegliwościami gastrycznymi. Korzystny zestaw minerałów i witamin działa odkwaszająco i reguluje przemianę materii. Duża zawartość potasu wpływa korzystnie na regulację gospodarki elektrolitowej organizmu. Miąższ dyni ma ponadto właściwości wzmacniające wzrok i ogólną odporność.

hurtownia warzyw i owoców dynia

Dynia – nie tylko na Helloween!

Kultura Zachodu spopularyzowała nam to święto, a wraz z nim wzrosła także popularność dyni, z której tradycyjnie wykonuje się helloweenowe maski. Warto z tego skorzystać, by zawrzeć dłuższą znajomość z tym naprawdę wartościowym warzywem. Ciekawostka i fakt sprawdzony: osoby, które raz spróbują dobrze przyrządzonej potrawy z dyni – najczęściej stają się już smakoszami dyni na zawsze!

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Ziemniak – wykorzystujemy go na mnóstwo sposobów, ale czy na pewno robimy to dobrze? Znajomość odmian ziemniaków oraz ich optymalnego zastosowania może okazać się kluczem do sukcesów kulinarnych. Frytki, placki, kopytka, pyzy, ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, zupy, sałatki – tu wszędzie ważny jest wybór właściwego ziemniaka!

czytaj dalej
Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną :)

Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną 🙂

Nie, nie, to nie jest żart. Papryka zawiera w sobie kapsaicynę – alkaloid wykorzystywany (w odpowiednio dużym stężeniu) do produkcji gazu pieprzowego. To właśnie ten alkaloid sprawia, że papryka jest pikantna. Ale spokojnie! Jego zawartość w papryce jest bezpiecznie niska. Poza tym wyekstrahowanie kapsaicyny …

czytaj dalej