
Dynia – królowa jesieni!
Jeszcze nie tak dawno temu dynia kojarzyła się przeciętnemu Polakowi głównie z pestkami. Na szczęście to już przeszłość, ponieważ ten piękny i pożywny owoc ma do zaoferowania ogromne bogactwo zastosowań kulinarnych. Odpowiednio przyrządzona dynia jest bowiem bardzo smaczna. Jest także pożywna i zdrowa – nadaje się znakomicie do każdej diety: wegetariańskiej, bezglutenowej, odchudzającej, sportowej, leczniczej etc.
Co można zrobić z dyni?
Do najpopularniejszych dań dyniowych należą:
- zupa z dyni;
- dynia pieczona (a także zapiekanki z dynią);
- wypieki z dynią (ciasta, ciastka etc.);
- purée z dyni;
- placki dyniowe;
- kremy z dyni;
- sałatki z wykorzystaniem dyni;
- leczo dyniowe;
- przetwory (np. dżem);
- tzw. dania jednogarnkowe.
Dynia może być także składnikiem przeróżnych sosów, musów oraz farszów. Warto jednak pamiętać, że niektóre odmiany dyni lepiej nadają się do konkretnych potraw. Przykładowo: obok najpopularniejszej dyni zwyczajnej, możemy często spotkać w sklepie dynię Hokkaido, która (dzięki swojej twardości) szczególnie nadaje się jako składnik dań jednogarnkowych.

Co daje nam dynia?
Z dynią warto zawrzeć „małżeństwo z rozsądku”, ponieważ wniesie nam ona bardzo pokaźny posag:
- witaminy – C, B1, B2, B3, B6, B12, A (oraz jej prowitamina, czyli β-karoten), E oraz foliany;
- makroelementy – potas, wapń, fosfor, magnez, sód;
- mikroelementy – żelazo, cynk, miedź, mangan, jod;
- węglowodany;
- białko.
Tak to wygląda w telegraficznym skrócie. Jakie korzyści jednak wynikają z przyswajania tego bogactwa natury? Spore. Dynia jest przede wszystkim lekkostrawna, dlatego zalecana jest praktycznie wszystkim osobom z dolegliwościami gastrycznymi. Korzystny zestaw minerałów i witamin działa odkwaszająco i reguluje przemianę materii. Duża zawartość potasu wpływa korzystnie na regulację gospodarki elektrolitowej organizmu. Miąższ dyni ma ponadto właściwości wzmacniające wzrok i ogólną odporność.

Dynia – nie tylko na Helloween!
Kultura Zachodu spopularyzowała nam to święto, a wraz z nim wzrosła także popularność dyni, z której tradycyjnie wykonuje się helloweenowe maski. Warto z tego skorzystać, by zawrzeć dłuższą znajomość z tym naprawdę wartościowym warzywem. Ciekawostka i fakt sprawdzony: osoby, które raz spróbują dobrze przyrządzonej potrawy z dyni – najczęściej stają się już smakoszami dyni na zawsze!
ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Wszyscy kochamy małosolne!
Sierpień to miesiąc, w którym ogórki gruntowe sprzedają się lepiej, niż ciepłe bułeczki. Jedni uwielbiają ich smak na surowo, bo żaden ogórek szklarniowy im nie dorówna. Inni zaczynają już pomału kisić je na zimę. Ale prawdziwym przebojem sierpnia są ogórki małosolne, czyli lekko podkiszone, na szybko – w większym słoju lub glinianym, czy wręcz metalowym garnku.
Promocje, promocje, promocje!
Handel wolnorynkowy bez promocji w zasadzie nie ma racji bytu. To jest prawo, które reguluje się samo i nikt nie musi nad nim czuwać. Siłą sprawczą jest tu konkurencja. Jeżeli bowiem nagle przestały Ci się sprzedawać jakieś towary, to lepiej sprawdź, czy sąsiedni sklep nie zrobił na nie promocji i nie podebrał Ci w ten sposób klientów…