Dynia – królowa jesieni!

Jeszcze nie tak dawno temu dynia kojarzyła się przeciętnemu Polakowi głównie z pestkami. Na szczęście to już przeszłość, ponieważ ten piękny i pożywny owoc ma do zaoferowania ogromne bogactwo zastosowań kulinarnych. Odpowiednio przyrządzona dynia jest bowiem bardzo smaczna. Jest także pożywna i zdrowa – nadaje się znakomicie do każdej diety: wegetariańskiej, bezglutenowej, odchudzającej, sportowej, leczniczej etc.

Co można zrobić z dyni?

Do najpopularniejszych dań dyniowych należą:

  • zupa z dyni;
  • dynia pieczona (a także zapiekanki z dynią);
  • wypieki z dynią (ciasta, ciastka etc.);
  • purée z dyni;
  • placki dyniowe;
  • kremy z dyni;
  • sałatki z wykorzystaniem dyni;
  • leczo dyniowe;
  • przetwory (np. dżem);
  • tzw. dania jednogarnkowe.

Dynia może być także składnikiem przeróżnych sosów, musów oraz farszów. Warto jednak pamiętać, że niektóre odmiany dyni lepiej nadają się do konkretnych potraw. Przykładowo: obok najpopularniejszej dyni zwyczajnej, możemy często spotkać w sklepie dynię Hokkaido, która (dzięki swojej twardości) szczególnie nadaje się jako składnik dań jednogarnkowych.

hurtownia warzyw dynia

Co daje nam dynia?

Z dynią warto zawrzeć „małżeństwo z rozsądku”, ponieważ wniesie nam ona bardzo pokaźny posag:

  • witaminy – C, B1, B2, B3, B6, B12, A (oraz jej prowitamina, czyli β-karoten), E oraz foliany;
  • makroelementy – potas, wapń, fosfor, magnez, sód;
  • mikroelementy – żelazo, cynk, miedź, mangan, jod;
  • węglowodany;
  • białko.

Tak to wygląda w telegraficznym skrócie. Jakie korzyści jednak wynikają z przyswajania tego bogactwa natury? Spore. Dynia jest przede wszystkim lekkostrawna, dlatego zalecana jest praktycznie wszystkim osobom z dolegliwościami gastrycznymi. Korzystny zestaw minerałów i witamin działa odkwaszająco i reguluje przemianę materii. Duża zawartość potasu wpływa korzystnie na regulację gospodarki elektrolitowej organizmu. Miąższ dyni ma ponadto właściwości wzmacniające wzrok i ogólną odporność.

hurtownia warzyw i owoców dynia

Dynia – nie tylko na Helloween!

Kultura Zachodu spopularyzowała nam to święto, a wraz z nim wzrosła także popularność dyni, z której tradycyjnie wykonuje się helloweenowe maski. Warto z tego skorzystać, by zawrzeć dłuższą znajomość z tym naprawdę wartościowym warzywem. Ciekawostka i fakt sprawdzony: osoby, które raz spróbują dobrze przyrządzonej potrawy z dyni – najczęściej stają się już smakoszami dyni na zawsze!

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Cała prawda o brukselce

Cała prawda o brukselce

Mała brukselka ma duży problem: nie wszyscy za nią przepadają z powodu charakterystycznego, gorzkawego posmaku. Tymczasem nie jest to wina wyłącznie brukselki. Sztuka gotowania polega bowiem na tym, by znać odpowiednie tajniki obróbki termicznej, właściwe dla danego warzywa. Kto je zna, ten może się cieszyć nie tylko wybornym smakiem brukselki, ale także jej zdrowotnymi właściwościami.

czytaj dalej
Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polskie jabłka – za co je uwielbiamy?

Polska jest europejską, a nawet wręcz światową potęgą w produkcji jabłek. Również w konsumpcji tych owoców Polacy nie mają zbyt wielu groźnych konkurentów. Jabłka to nasza wielowiekowa tradycja, a według Józefa Ignacego Kraszewskiego, wielkim miłośnikiem jabłek był król Jan III Sobieski, który podobno osobiście pielęgnował przypałacowy sad. Spróbujmy dziś odpowiedzieć na pytanie: za co kochamy te wyjątkowe owoce?

czytaj dalej