Po jakie owoce i warzywa Polacy sięgają najczęściej?

Rewolucji w tej materii nie ma i raczej nie należy jej się spodziewać. Polacy są przyzwyczajeni do własnych owoców i warzyw, a z uwagi na nasz umiarkowany klimat, są to płody sezonowe. Mamy wprawdzie możliwość stałych dostaw płodów ogrodniczych z południa Europy, a nawet z dalekich zakątków świata, nie zmienia to jednak faktu, że najchętniej sięgamy po to, co już znamy. Jest wprawdzie jeden wyjątek, o którym będzie niżej.

Istnieją różne badania rynkowe…

…jedne oparte na sprzedaży detalicznej w kraju, inne – uwzględniające sprzedaż hurtową. Te drugie siłą rzeczy zawierają w sobie częściowy eksport z uwagi na wielostopniowość rynku, więc mogą nieco niedokładnie oddawać krajowe spożycie. No ale z drugiej strony nie spożywamy przecież owoców i warzyw wyłącznie w domach, bo także i w barach czy restauracjach. Nie kupujemy wyłącznie surowych produktów, bo także i przetwory, mieszanki etc. W zależności więc od specyfiki badania konsumenckiego, wyniki mogą być nieco różne. Cyferki cyferkami, nic jednak nie zmienia faktu, że…

ziemniaki hurtownia warzyw

Królem rynku jest ziemniak!

To chyba zrozumiałe. Oczywiście nasz – krajowy. Nieco tylko wspomagany wczesnowiosennym importem z Cypru, Izraela itp. Zdecydowana większość Polaków woli jednak nawet starego, lecz krajowego ziemniaka od młodego „skądś tam” 🙂

Dalej też bez zmian

Kolejne miejsca na podium warzywnym zajmują pomidory i cebula. Zaraz potem pojawiają się liście sałaty i kapusty, a tuż za nimi meldują się ogórki i marchew. Tak wygląda czołówka, za którą plasują się pozostałe warzywa liściaste (m.in. brukselka), strąkowe (fasola, groch, fasolka szparagowa) i korzeniowe (pietruszka, buraki), a także kalafiory i brokuły, których części jadalne są w zasadzie kwiatostanami. Ale choć w porównaniu do powyższych, sprzedaż takich warzyw, jak por, czosnek czy seler jest dużo niższa, to przecież nikt nawet nie dopuszcza do siebie myśli, że w warzywniaku mogłoby zabraknąć tych ostatnich…

jabłka hurtownia owoców

A kto czempionem wśród owoców?

Oczywiście „champion”, choć to tylko jedna z jego odmian. Jabłko wśród owoców rządzi w Polsce niemal jak ziemniak wśród warzyw. I warto przy tym pamiętać, że Polska jest trzecim (po Chinach i USA) producentem tych owoców na świecie, a tym samym pierwszym w Europie. Polskiemu jabłku nie zaszkodziło nawet rosyjskie embargo, nałożone w 2014 roku. Nieformalna akcja „Jedz jabłka, na złość Putinowi” spowodowała jeszcze większe krajowe spożycie, a także większe zainteresowanie rynków zewnętrznych. W popularności naszemu jabłku nie jest w stanie dorównać nawet jego kuzynka, gruszka, która plasuje się daleko w tyle stawki.

Jabłka, truskawki i… przepaść

Na truskawki rzucamy się wszyscy, gdy tylko się pojawią. I to są – po jabłkach – najchętniej kupowane owoce w kraju. Te dwa gatunki są u nas całkowicie poza konkurencją. Trzecie miejsce natomiast można byłoby przyznać… bananom. To jest właśnie ten wyjątek, że owoc południowy przebija sporą rzeszę krajowych owoców sezonowych.Spożycie bananów w Polsce systematycznie rośnie, a całoroczna, równomierna podaż robi swoje. Jeszcze ćwierć wieku temu banany plasowały się za pomarańczami i mandarynkami, ale obecnie akurat te owoce ucierpiały z racji bogactwa asortymentu. W czołówce z pewnością warto byłoby wymienić wiśnie, czereśnie, śliwki, maliny, winogrona… Ale nawet one wszystkie razem wzięte, nie przeważą szali jabłek.

Ale żeby było śmieszniej…

Jeżeli na jednym stoisku będą same jabłka i truskawki, a na drugim jabłka, truskawki i sporo innych owoców(z ananasem, mango i granatem włącznie), to „statystyczny Polak” odwiedzi to drugie stoisko… choćby nawet miał kupić tylko jabłka i truskawki. Bo Polak lubi mieć wybór, lubi być przekorny i lubi też czasem, oprócz kilograma jabłek, kupić jednego granata lub mango. Choćby po to, by potem powiedzieć, że jabłko lepsze 🙂

ZOBACZ NASZE POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Jakie ziemniaki do jakich potraw?

Ziemniak – wykorzystujemy go na mnóstwo sposobów, ale czy na pewno robimy to dobrze? Znajomość odmian ziemniaków oraz ich optymalnego zastosowania może okazać się kluczem do sukcesów kulinarnych. Frytki, placki, kopytka, pyzy, ziemniaki gotowane, ziemniaki pieczone, zupy, sałatki – tu wszędzie ważny jest wybór właściwego ziemniaka!

czytaj dalej
Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną :)

Co można zrobić z papryki? Na przykład broń chemiczną 🙂

Nie, nie, to nie jest żart. Papryka zawiera w sobie kapsaicynę – alkaloid wykorzystywany (w odpowiednio dużym stężeniu) do produkcji gazu pieprzowego. To właśnie ten alkaloid sprawia, że papryka jest pikantna. Ale spokojnie! Jego zawartość w papryce jest bezpiecznie niska. Poza tym wyekstrahowanie kapsaicyny …

czytaj dalej